Inspiration

Det finns tre hus som inspirerat oss lite extra. Riktiga arkitektklassiker som legat till grund för hur vi vill utforma vårt drömhus. Vi har sedan anpassat det till nutida standard och krav, hur tomten är utformad samt vår livsstil. 


Case Study House 9, ritat 1949

Designparet Charles och Ray Eames fick göra två av de nu legendariska Case Study husen i Kalifornien. Detta ritades tillsammans med Eero Saarinen och står i Pacific Palisades, Los Angeles. Case Study husen var ett experiment i USA där de största arkitekterna skulle bygga billiga och bra hus för den kommande byggboomen efter andra världskriget. 28 hus uppfördes mellan 1948 och 1966 för att inspirera husbyggande, och det gör de än idag.


Farnsworth House, ritat 1945-1951

Ett golv, ett tak och glasväggar. Så kan man kortfattat beskriva Farnsworth House. En modernistisk ikon ritad av Ludwig Mies van der Rohe. Huset användes till bostad de första 50 åren, men är nu ett museum öppet för allmänheten. Den avancerade konstruktionen gjorde att det tog hela sex år att slutföra byggnaden. Enkelhet behöver inte alltid betyda enkelt, men det var värt väntan.


Villa Ljunghusen, ritat 1960

Villa Ljunghusen är vår svenska klenod på listan. Ritades av landskapsarkitekten Per Friberg för ett privat sommarhus. Huset är underbart placerat i grönskande natur där man har valt att anpassa huset efter landskapet och bevara den orörda naturen. Resultatet är fantastiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar